2002 Alt for Norge
Museum of contemporary Art, Oslo
2 channel DVD video and sound installation, 12:11:23 min, loop
opplag 3 Norsk tekst og tale.
En engelskspråklig versjon er laget I 2008.
Exhibitions:
2002 Where am I now ?, Bjørvika, Museum of contemporary Art, Oslo
2008 Trondhjems kunstforening (del av vandreuts. Nasjonalmuseet)
Presse:
Aftenp. 20.8.02 Lotte S.
Morgenbl. 23.8.02 Truls Lie
Dagbl. 25.8.02
Adresseavisen 23.2.08
P2- kulturnyhetene 25.2.08 (08.33)
Politiinspektør Knut Rød medvirket til drap på 532 jøder, javel, det er kjent nå.
Da vilkårene forandret seg (tysk nazi okkupasjon) drev Rød etnisk rensning i Oslo. Men han drepte også naboen sin, ikke med en spade, men han sendte Håkon Laksov i døden, til Auschwitz, der han fikk fangenummer 79179 .
Knut Rød, jurist og pol.insp., 42 år, bodde i Dunkersgt. 4 C.
Håkon Laksov, jurist og advokat, 31 år, bodde i Dunkers gt. 4 B.
Knut og Håkon hadde bodd i Dunkersgt. 4 på Majorstua i flere år.
To relativt unge jurister, kollegaer, som gikk til kontoret hver morgen , og kanskje var på nikk eller vekslet noen ord, når de kom og gikk, fra sine respektable og ansvarfulle jobber.
Så en dag, mandag 26. okt. 1942, sørger Knut for at Håkon dør 31 år gammel, og etterlater seg kone, Amalie 31 år, og et barn, Dan to år.
Deretter gifter Knut seg, fortsetter sin karriere, og etter litt om og men i norske domstoler, der konklusjonen er at han handlet riktig og var en motstandshelt, gjør han fortsatt karriere til han går av med pensjon fra sin stilling som avd. sjef i Oslopolitiet 1. juni 1965. Han nyter pensjonen og respekten fra sine mange gamle norske motstandskamerater til han dør fredelig 86 år gammel.
Dette er Oslo, Norge - men det er gjemt og glemt.
Det finnes levende vitner som ikke har glemt. Amalie L. og Amalie C.
De traff Knut Rød. De forteller.
Guri Kulås i Klassekampen 4.feb. 2005:
I videoinstallasjonen «Alt for Norge» (2002) viser Lind bilete av Knut Rød på ein skjerm medan han på lydsporet nøkternt oppsummerer krigshandlingane til Rød som ein slags CV lagt fram i «eg-form». Mellom anna «tilstår» Rød via røysta til Lind korleis han gjennom jødearrestasjonane var ansvarleg for drapet på sin nabo og advokatkollega Håkon Laksov. På ein annan skjerm fortel to kvinnelege vitne vekselvis og i brokkar om hendingane: Laksovs enke, Amalie Laksov, og motstandskvinna Amalie Christie, som freista å åtvara jødar før aksjonen. Amalie Laksov var mellom dei som vart åtvara i tide. Ho greidde å flykta med sonen Dan, som var like gammal som Victor Lind. |